Sulitjelma - Pieskehaure - Vaimok - Kvikkjokk
Sulitelmalededen
  Se stort kart Tilbake

 

 

 

Denne turen, som svenskene kaller Sulitelmaleden, starter i Kvikkjokk og går til Sulitjelma. Vi starter starter turen ved Muorkihytta og går motsatt vei. Denne turen er også ende- eller startpunkt for Nordkalottruta som går fra Kvikkjokk/Sulitjelma til Kautokeino. Nordkalottruta er ca 740 kilometer fra Kvikkjokk til Kautokeino og ble åpna i 1993.

Men først. Veien til vårt startpunkt. Bak kirken i Sulitjelma går det en veg bratt opp lia. Et bra utgangspunk for turen er å kjøre opp her og inn til Fagerlibukta ved Lomivannet, der veien ender. Derfra er det omlag 12 kilometer å gå inn til den idyllisk beliggende Muorkihytta, som ligger bare en kilometer fra grensen.

Derfra går neste etappe til Vaimok (18 km) og til slutt (22 km) inn til Padjelantaleden, fire kilometer nord for Tarrekaisstugan og en drøy mil sør for grensen Padjelanta nasjonalpark. Derfra følger du leden sør til Kvikkjokk, via Njunjes. Turen, som er litt over sytti kilometer lang, går sør for Padjelanta nasjonalpark og ender ved sørenden av Padjelantaleden.

Dette er en av den Svenske fjellverdens eldste turer og har røtter tilbake til slutten av 1800-tallet. Det er en gammal klassisk led mot Norge. Fram till slutten på 1800-talet trodde man at Sulitjelma var det høyeste fjellet i Sverige og det lokket tidlige fjellturister. Det var ogå en viktig handelsvei og mange lokale gikk også denne leden og fant sine kvinner i Norge.

Bare første del av turen, fra Muorkihytta til Pieskahaure er ferdig, og beskrivelse av hele turen kommer senere.

     
  Dag 1 Muorkihytta - Piskehaurestugan 20 km
  Dag 2 Pieskehaurestugan - Vaimok 18 km
  Dag 3 Vaimok - Tarrekasie 22 km
  Dag 4 Tarrekaise - Kvikkjokk 26 km