,
  Padjelantaleden   Se stort kart Tilbake  

 

 

Padjelantaleden er en vandringsled som går fra Kvikkjokk til Akkastugan ved Akkajaure der det går båt over til Ritsem. Fra Ritsem går det buss til Gällivare og Porjus. Porjus er et glimrende start- og målsted. Leden tar, ifølge brosjyrene 10 dager, men den kan godt tas på 7 dager. Leden er 140 km lang men relativt lettgådd

Padjelanta, eller Badjelánnda som det heter på samisk, betyr det øvre landet. Leden går mellom Sareks fjellverden og den norske fjellverden. Nasjonalparken inneholder tre store fjellsjøer: Viriháure, Vastenjaure og Sállohaure. Padjelantaleden, og Kungsleden lengre øst, omkranser fjellrike Sarek. Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet nasjonalparker utgjør Europas største nasjonalparkområde. 5.232 kvadratkilometer. I vest grenser området til den mindre norske nasjonalparken Rago.

Ledens høgste punkt er omlag 900 meter (Tuottarstugorna) og høydeforskjellene er drøyt 400 meter. Leden er godt kloppet og bruene er store og solide. Utenfor nasjonalparken er det den svenske turistforeningen som driver hyttene, inne i Padjelanta er det Naturvårdsverket står for driften. I sesongen har hyttene en stugvert og noen av dem har et lite utsalg av turproviant. Noen har og nødtelefon.Tre fjellsamebyer har reindrift i nasjonalparken: Tuorpon, Jåhkågaska og Sirges.

Padjelantaleden hadde lenge vært et ønskemål. I begynnelsen av august 2011 skulle drømmen realiseres. Den 7. august kjørte vi til Porjus. Den nedlagte jernbanestasjoen der er overtatt av ei engelsk dame, vi kjente stedet fra andre turer og det er et glimrende utgangspunkt for turen. Vi kunne overnatte, sette igjen bilen til vi kom tilbake med bussen fra Ritsem, etter endt tur. Best av alt, om morgenen var det bare å gå ut på perrongen, stoppe sommertoget og reise til l Kvikkjokk, startpunktet for leden.

 
         
  Dag 1 Porjus/Kvikkjokk - Njunjes 16 kilometer   Njunjes har 20 sengeplasser
  Dag 2 Njunjes - Tarrekaise - Såmmarlappa 19 kilometer   Såmmarlappa har 16 sengeeplasser og proviantutsalg. Tarrekaise 26 sengeplasser.
  Dag 3 Såmmarlappa - Tarraluoppal - Tuottar 24 kilometer   Tarraluoppal 36 har sengereplasser og Tuottar har 32 sengeplasser.
  Dag 4 Tuottar - Staloluokta 18 kilometer   Staloluokta 42 sengeplasser og proviantutsalg. Stedet har egen kiosk.
  Dag 5 Staloluokta - Arasluokta - Låddejåkkå 25 kilometer   Arasluokta 32 sengeplasser og Låddejåkka har har 34 sengaplasser.
  Dag 6 Låddejåkkå - Kisuris 23 kilometer   Kisuris har 34 sengeplasser.
  Dag 7 Kisuris - Akkastugorna 14 kilometer   Akkastugorna har 40 sengaplasser (Om du ikke rekker båten til Ritsem).
    Akkastugorna - Ånonjalme (båtforbindelse) 2 kilometer   Båtforbindelse til Ritsem. 80 sengeplasser.
       
 

Fra Porjus går det sommertog til Jokkmokk, derfra går det buss til Kvikkjokk. Båt fra Kvikkjokk går 2 ganger om dagen, kl 9:30 og 13:30
Kan bestilles utenom.

Fra Ånonjalme går M/S Storlule via Vaisaluokta til Ritsem. Derfra går det daglig buss til Porjus og Gällivare. Rekker du ikke bussen kan du overnatte på Ritsem.

  Alle hyttene har nødtelefon.